Životopis i molba

Pisanje životopisa i molbe (motivacijskog pisma)

Ulazite li u svijet rada nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, bilo putem studentskih poslova ili u stalni radni odnos, kao i u slučaju prijave za studiranje u inozemstvu, trebat će vam dobro sastavljen životopis i molba ili motivacijsko pismo.

 

Životopis

Namjera životopisa je da pokažete da ste kvalificirani i sposobni za mjesto na koje se prijavljujete. On je obično prvi dojam kojeg čete ostaviti kao kandidat, stoga mu je svrha da se popisom vaših dostignuća prikažete u najboljem svjetlu.

U posljednje vrijeme često korišten format životopisa je Europass. Taj format je jednostavan i pregledan. Nudi zadane kategorije u koje upisujete svoje opće demografske podatke, obrazovanje, radno iskustvo, znanje stranih jezika, stečene kompetencije, interese itd. Više o Europass životopisu i ostaloj dokumentaciji možete pronaći ovdje.

 

Neki savjeti za sastavljanje životopisa:

 • prilagodite ga svrsi (kriterijima), odnosno svakom natječaju
 • izbjegavajte unos suvišnih podataka koji nisu relevantni za natječaj
 • pri navođenju vještina potkrijepite ih na način da je vidljivo kako se ih stekli (npr. „dobre komunikacijske vještine stečene volontiranjem u …“)
 • neka bude sažet, od 1 (za one bez radnog iskustva) do 2 stranice
 • pazite da nema pravopisnih i gramatičkih pogrešaka

 

Budući da kao srednjoškolci vjerojatno nemate mnogo radnog iskustva, istaknite u svom životopisu podatke poput volonterskog rada, vaša postignuća poput rezultata s natjecanja, nagrade, sudjelovanje u projektima, bavljenje izvannastavnim aktivnostima (sport, glazba ili dr.).

Želite li unijeti osobnu notu i izraziti svoju kreativnost, ne morate se nužno služiti Europass predloškom. No, imajte na umu da životopis uvijek treba sadržavati:

 • Osobne podatke
 • Obrazovanje (kronološki, počevši od posljednjeg)
 • Radno iskustvo (također, kronološki počevši od posljednjeg)
 • Dodatna znanja i vještine (znanja stranih jezika, rada na računalu, položen vozački ispit i sl.)

Prema želji dodatno:

 • Interese i aktivnosti
 • Preporuke (ukoliko ih imate od profesora ili poslodavaca; navodite njihova imena, mjesto zaposlenja, njihove adrese i telefonske brojeve)

 

 

Molba (motivacijsko pismo)

Uz životopis obično predajete i molbu ili motivacijsko pismo. Njome se ukratko predstavljate, pokazujete vašu želju za određenu poziciju te da ste vi idealni kandidat za istu.

U molbi se usredotočite na vještine, sposobnosti i znanja koje posjedujete, a važne su za poziciju za koju se prijavljujete. Molbu možete shvatiti kao dopunu životopisu u kojoj ističete vašu motiviranost te pobliže opisujete vaše kompetencije za određenu poziciju.

Molba se sastoji od:

Uvoda: navodite poziciju za koju se natječete kao i gdje ste vidjeli natječaj

Središnjeg dijela: navodite relevantne kompetencije i postignuća kojima pokazujete da posjedujete kvalitete koje vas čine dobrim kandidatom

Završetka: zahvaljujete se na pažnji uz službeni pozdrav i potpis

 

Na sljedećim poveznicama možete detaljnije saznati što treba sadržavati molba te životopis – Link1, Link2

Primjeri Europass životopisa –Link: primjeri životopisa

Primjer molbi za zaposlenje – Link: primjer molbi