Dramsko recitatorska družina

Dramsko-recitatorsku grupu je od  1991. godine do 2005. godine vodila profesorica Neli Mindoljević, a sadašnja voditeljica dramsko-recitatorske družine X. gimnazije “Ivan Supek” je profesorica Andrea Kosović.

Dramska družina X. gimnazije sudjelovala je deset puta na državnim susretima i smotrama, pod raznim imenima, ‘Tumači’, ‘Deseta’ i dr. U njenu radu sudjelovalo je više od stotinu učenika svih naraštaja.

Dramski odgoj u našoj školi ima dugu i uspješnu tradiciju još od vremena TOC-a “Nikola Tesla’’. Družinu je ranije vodila vrsna i iskusna profesorica Ana Vulas koja je odgojila naraštaje uspješnih recitatora i glumaca, od kojih valja istaknuti Katarinu Bistrović-Darvaš i Borisa Svrtana. Nastupali su na brojnim susretima, festivalima, natjecanjima, obišli mnoge hrvatske gradove: Pulu, Dubrovnik, Viroviticu, Križevce, Umag, Biograd, Zadar, Šibenik, Sisak. Sudjelovali su na kazališnim radionicama, završili tečaj scenskoga govora, višekratno polazili Govorničku školu.

 

Neke od ponajboljih djevojaka, npr.Marina PetkovićSanja HrenarEva Kraljević ili Maja Kovač, nastavile su svoj glumački, snimateljski ili redateljski put: dramske su pedagoginje, diplomirane glumice, studiraju kazališnu režiju, kameru, rade u kazalištu, na filmu i TV-u.

Što se bliže povijesti tiče, učenici su 2005./2006. školske godine za međuopćinski Lidrano pripremili predstavu Mira Gavrana “Vozači za sva vremena’’, a na županijske susrete Lidrano 2006., svojom dramsko-scenskom igrom “Program za novi život’’, plasirali su se: Lana Lučev, Hela Jug, Sanja Merčep, Marija Vrdoljak i Dinko Dujmić.

Prošle školske godine učenici su pripremili zanimljivu preradbu “Pustolova pred vratima’’ Milana Begovića. U izvedbi sudjeluju: Maša Savićević, Tina Tišljar, Lovorka Tomašković, Dinko Dujmić, Jurica Fiket, Illen Blažević, Maja Križanec, Ana Kukolja, Milena Matijević i Bruno Ranković. Upućeni su na Državne susrete Lidrano 2007. u Novigradu.