TIDE

 

TIDE PROJEKT

Together for Intercultural and Diverse Europe

Zajedno za interkulturalnu Europu prepunu različitosti

13 nastavnika je u okviru ovog projekta sudjelovalo na mobilnostima u različite zemlje Europe, šestoro na aktivnosti „job shadowing“, a sedam na strukturiranim seminarima, od čega troje na CLIL tečajevima.

Usvojene metode rada s mobilnosti nastavnici redovito primjenjuje u svome radu s ciljem prihvaćanja različitosti i postizanja veće uključenosti učenika i njihove zainteresiranosti za nastavni proces i učenje.

Za učenike su u okviru projekta organizirane dodatne aktivnosti, radionice, sudjelovanje u eTwinning projektima i osmišljavanje predstave.

Nastavnici stečena znanja diseminiraju na sjednicama Nastavničkog vijeća, na stručnim vijećima, kroz projekt Suradničko učenje unutar škole, a isto tako van nje.

U svibnju 2018. Organizirana je konferencija „Interkulturalna i kreativna škola“ na kojoj su sudionici projekta podijeliti ishode učenja sa nastavnicima, stručnim suradnicima, ravnateljima i predstavnicima udruga iz cijele Hrvatske.

 

Priručnik s kratkim nastavnim pripremama na temu interkulturalnosti i prihvačanja različitosti

Jedan od ciljeva našeg projekta bio je podizanje interkulturalne osviještenosti i razvijanje interkulturalnih kompetencija poput kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, suradnja, fleksibilnost i prilagodljivost, efikasna usmena i pismena komunikacija i kreativnost. Tako su nastavnici primjenjivali nove metode u nastavnom procesu koje su spoznali tijekom boravka na svojim mobilnostima. Sa željom da spoznaje koje su stekli budu dostupne drugim nastavnicima u školi i izvan nje, izradili smo priručnik s kratkim nastavnim pripremama.

 

Konferencija „Interkulturalna i kreativna škola“ – 25. svibnja 2018.

25. svibnja 2018. godine u prostoru naše škole održana je konferencija „Interkulturalna i kreativna škola“ na kojoj su diseminirani ishodi učenja koje su naši nastavnici stekli u sklopu Erasmus+ projekta TIDE, u okviru programa Erasmus+, koji je odobren od strane Agencija za mobilnost i programe Europske unije te financiran od strane Europske komisije.

Na konferenciji su uz naše profesore izlagali i  profesor fizike Ivica Puljak s FESB Split te Eli Pjaca Plavšić i Višnja Pavlović iz Foruma za slobodu odgoja.

Sudjelovalo je 100 učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, predstavnika udruga ministarstava i agencija.

Potvrde o sudjelovanju izdane su putem ettaedu sustava Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

Prezentacije – PDF

 

 

 

 

TIDE projekt u medijima

Snimka HRT1 – Dobro jutro Hrvatska! Poslušajte snimku

Snimka – Radio Sljeme http://radio.hrt.hr/ep/ savjetovaliste/255813/

Zašto su projekti za škole važni i na koji način oni povezuju učenike i nastavnike, o tome u emisiji “Savjetovalište” govori nekoliko ravnateljica iz raznih škola i gradova. Urednica: Višnja Biti

 

Kulturno-poslovno izaslanstvo Sankt Petersburga – 8. lipnja 2018.

U povodu obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova Zagreba i Sankt Peterburga, Grad Zagreb je posjetilo Kulturno-poslovno izaslanstvo Sankt Petersburga. Nakon iznošenja rezultata projekta na Konferenciji „Interkulturalna i kreativna škola“, na kojoj su sudjelovali predstavnici Gradskog ureda za obrazovanje, bili smo pozvani da ishode učenja podijelimo na tom događanju. Tako su ravnateljica i psihologinja u okviru okruglih stolova u području Obrazovanja i Kulture imale priliku podijeliti ishode učenja u okviru rasprave “Individualizacija pristupa u obrazovanju”.

Radionica o radu s mladima na temama različitosti -Suradnja s Forumom za slobodu odgoja – 21. ožujka 2018.

Predstavnici Foruma smo pozvali na našu Konferenciju te smo zajednički diseminirali rezultate našeg i njihovih projekta.

Psihologinja je rezultate našeg projekta diseminirala na radionici „Dvije priče o interkulturalnosti u školama: studijski posjet Sloveniji i Engleskojˮ, koja je održana 21.03.2018. u prostorijama Foruma u okviru projekta „Europska različitost danas!: kako raditi s mladima na temama različitosti“.

http://www.fso.hr/2018/04/03/projekt-europska-razilicitost-danas-kako-raditi-s-mladima-na-temama-razlicitosti%CB%AE/

Start the Change

 

Inkluzivna projekcija filma „Ustav Republike Hrvatske“ – Suradnja s Udrugom za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator

Naši učenici su u sklopu Dana medijske pismenosti sudjelovali na Inkuzivnoj projekcij filma „Ustav Republike Hrvatske“  i u panel raspravi nakon projekcije filma u kojoj su sudjelovali i učenici s oštećenjem sluha iz Centra Slava Raškaj. Film je prilagođen s titlovima za gluhe i nagluhe osobe, a u raspravi je sudjelovao i tumač za znakovni jezik.