O imenu škole

Školski odbor X. gimnazije je na 8. sjednici Odbora koja je održana neposredno po objavi smrti akademika Ivana Supeka, 8. ožujka 2007. godine s oduševljenjem prihvatio prijedlog predsjednice Školskog odbora Slavice Kapor-Najman da X. gimnazija promijeni ime u X. gimnazija Ivan Supek.
Školi je pripala čast da ponese ime znamenitog znanstvenika i humanista Ivana Supeka, ali i obveza da na mlade ljude koji je pohađaju prenese sve ono što Ivan Supek predstavlja:

Stvaralački rad i svestranost
“Ljudski živjeti znači stvarati” – misao je Ivana Supeka, čovjeka koji je do kraja života stvarao na različitim područjima ljudske djelatnosti. Rijetki su ljudi takve svestranosti, velikoga znanja, širine pogleda i neumorne kreativnosti.

Humanizam
Ivan Supek bio je beskompromisan borac za ljudska prava i socijalnu pravdu, reagirajući i osuđujući i najmanju društvenu devijaciju.

Želju i rad za mir u svijetu
Ivan Supek bio je jedan od sazivača i predsjednika međunarodne organizacije „Svijet bez bombe”. Njegov cjelokupan život i rad bio je zauzimanje za mir. Taj mir je danas potrebniji nego ikad. Živimo u svijetu nasilja, ratova, krvoprolića, straha i nesigurnosti, u svijetu u kojem terorizam postaje svakodnevnom pojavom. Budući da je kao znanstvenik, fizičar, povjesničar i filozof mogao sagledati sve posljedice nuklearnog naoružanja i katastrofe do koje bi njegova primjena dovela, on se cijeloga života zauzimao za mir. U svom Apelu za mir naglasio je: „Ne možemo mijenjati genetičku osnovu, ili je to vrlo opasno, ali možemo razviti kulturu mira. U tome je danas nada konačnog izlaza iz globalne nuklearne, ekološke, ideološko-vjerske barutane, gdje i samo stajanje na mjestu postaje smrtonosno.“

I na kraju:
Ivan Supek bio je čovjek ispred svog vremena. Genijalnošću, poštenjem i beskompromisnim stavom, stekao je mnoge prijatelje, ali i neprijatelje. Za potpunu valorizaciju i shvaćanje njegove veličine i vrijednosti bit će potreban vremenski odmak, ali nedvojbenom ostaje činjenica da je u našem dobu ostavio trag proroka i filozofa veličine usporedive s najvećim umovima svjetske povijesti.
Velika je čast da škola koja je do danas bila samo broj, nosi ubuduće ime Ivana Supeka.
Uime svih naših učenika i cijele Gimnazije, zahvaljujem obitelji Supek na pristanku da nosimo ime Ivana Supeka. Posebno zahvaljujem gospođi Silvi Supek na tome što je Gimnaziji darovala pisaći stroj svojeg oca kojim se služio desetljećima, do računalne ere.

Bit će nam obveza da kroz život, osim stečenoga znanja, nosimo i promičemo i temeljne vrijednosti mira, nenasilja, pravde i tolerancije čemu nas je učio taj veliki čovjek koji je čitavoga života ostao dosljedan i vjeran znanosti, idealima humanizma i socijalne pravde.
Ime Ivana Supeka u nazivu Gimnazije bit će trajan podsjetnik našim nastavnicima i učenicima na prave i istinske ljudske vrijednosti.

Bivša ravnateljica:
Roksanda Smolčić-Krnić, dipl. ing.
2007.