Državna matura

Kalendar i vremenik provedbe ispita državne mature u šk. god. 2023./2024. – prvi rok

 
PRIJAVA ISPITA ZA JESENSKI ROK 2022./2023.

 Obavijest o prijavi ispita za učenike i sve ostale pristupnike objavljena je na mrežnim stranicama www.ncvvo.hr i www.postani-student.hr.

Učenici samostalno prijavljuju ispite državne mature od 22.7. od 12:00 sati do 31.7. do 12:00 sati.

Učenici samostalno do 5. 8. 2023. mogu odjaviti prijavljene ispite prema naputku koji je objavljen na stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Postani-student.hr.

Za jesenski rok moguća je i naknadna promjena ispita, promjena razine ispita i naknadna prijava ispita do 5.8.2023., a prema Pravilniku o polaganju državne mature.

Učenici koji prijave ispit položen u ljetnome roku, obveznici su plaćanja ispita (ako prijave ispit na drugoj razini također su obvezni platiti ispit).

Ako učenik nije položio ispit koji je polagao u ljetnome roku, ne plaća ispit ako ispit prijavi za drugi rok.

Do 5.8.2023. je rok za plaćanje ispita. Uplate izvršene nakon roka neće se uvažiti jer ih sustav nije u mogućnosti evidentirati.

 

PRILAGODBA ISPITNE TEHNOLOGIJE

a) Učenici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici četvrtih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a bila im je odobrena prilagodba ispitne tehnologije u ispitima ljetnoga roka državne mature 2022./2023. godine i koji žele istu vrstu ranije odobrene prilagodbe za iste ispite i razine ispita o potrebi prilagodbe ispitne tehnologije u jesenskome roku trebaju obavijestiti ispitnoga koordinatora koji obavještava Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (u daljnjemu tekstu: NCVVO) slanjem e-pošte na e-adresu: prilagodba.dm@ncvvo.hr.

Obavijest NCVVO-u potrebno je dostaviti do 31. 7. 2023. godine. Nije potrebno dostavljati novi obrazac i/ili dokumentaciju.

b) Učenici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici četvrtih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a bila im je odobrena prilagodba ispitne tehnologije u ispitima ljetnoga roka državne mature 2022./2023. godine i koji žele neki drugi oblik prilagodbe od oblika koji su bili odobreni u ljetnome roku ili učenici koji pristupaju drugom (jesenskomu) roku, a nisu imali odobrenu prilagodbu trebaju obavijestiti ispitnoga koordinatora koji obavještava NCVVO na e-adresu: prilagodba.dm@ncvvo.hr.

Obavijest NCVVO-u potrebno je dostaviti do 1. 8. 2023. godine. Obavijest mora sadržavati popunjen obrazac zahtjeva za prilagodbu i pripadajuću dokumentaciju koja dokazuje opravdanost tražene prilagodbe.

E-mail adresa ispitne koordinatorice:  gacina.dajana@gmail.com

                                                           Ispitna koordinatorica X. gimnazije Ivan Supek

                                                                            Dajana Gaćina, prof. povijesti

Prigovori na bodovanje ispita državne mature


Obrazac prigovora za učenike

Preuzmi (DOC, 59KB)

Pravilnik o polaganju državne mature 2023.