Razmjena učenika i stipendije

Razmjena učenika i stipendije za studiranje u inozemstvu

Rotary

Rotary klubovi diljem svijeta organiziraju razmjene učenika u trajanju od jedne školske godine, pri čemu se smještaju u obitelj domaćina. Trenutno je moguć odabir između zemalja: SAD, Canada, Tajvan, Brazil, Meksiko, Francuska, Finska. Kandidati se prijavljuju klubovima najkasnije do 1. prosinca. Preporuča se da na razmjenu odlaze učenici koji završe 1. ili 2. razred.  Više informacija možete pronaći ovdje.

 

ASF

AFS program razmjene je program neformalnog obrazovanja i interkulturnog učenja. Tijekom programa razmjene učenik je smješten u obitelji domaćina. Tijekom programa razmjene učenik pohađa državnu ili privatnu gimnaziju gdje se nastava odvija na jeziku zemlje domaćina.

Tri su tipa programa razmjene: godišnji školski program, tromjesečni školski program i intenzivni program. Na stranicama ASF-a pogledajte u kojim zemljama su dostupni pojedini programi razmjene, postupak prijave i uvjetima. Moguće je dobivanje stipendije za vrijeme razmjene, namijenjene učenicima slabijeg imovinskog statusa. Više o ASF programu razmjene na poveznici: ASF razmjena.

 

Srednjoškolske stipendije u Velikoj Britaniji za učenike 2. razreda

Forum za slobodu odgoja iz Zagreba i The Headmasters’ and Headmistresses’ Conference (HMC) iz Velika Britanije objavljuju natječaj za izbor stipendista koji će pohađati prestižne srednje škole u Velikoj Britaniji.

Više možete pročitati na poveznici: http://www.fso.hr/2018/10/01/objavljen-natjecaj-za-hmc-srednjoskolske-stipendije-u-velikoj-britaniji/

 

Stipendije.info 

Baza natječaja za stipendije i drugih oblika financijske potpore za studij u Hrvatskoj i inozemstvu. Putem ove baze možete provjeriti područja za koja se dodjeljuju stipendije, iznosu i broju stipendija te postupku i rokovima prijava.

 

Erasmus+

Središnji dio programa Erasmus+ je studiranje u inozemstvu, a mogu ga koristiti studenti na preddiplomskoj, diplomskoj ili doktorskoj razini. Trajanje studiranja u inozemstvu je najmanje 3 mjeseca, a najviše 12 mjeseci (odnosno 24 mjeseca za integrirane studije poput medicine ili arhitekture). Prijaviti se mogu studenti koji su upisani najmanje u drugu godinu preddiplomskog studija. Za vrijeme trajanja programa studenti su oslobođeni plaćanja školarine, a dodjeljuju se i bespovratna sredstva koja pokrivaju dio troškova putovanja i života.

Na sljedećoj poveznici možete detaljnije saznati o studiranju u inozemstvu putem Erasmus+ programa: Erasmus+ studiranje u inozemstvu