3. razred

Izborna nastava za opću gimnaziju

Izborna je nastava dio nastavnog plana opće gimnazije i ostvaruje se od drugog razreda s dva sata nastave tjedno. Tijekom gimnazijske izobrazbe učenici mogu izabrati jedan, dva ili tri izborna programa, što ovisi o broju sati koji je predviđen za ostvarivanje programa, a to znači da  izborni programi mogu biti jednogodišnji, dvogodišnji ili trogodišnji.

 Izborni programi daju učenicima mogućnost da prodube i prošire znanje u pojedinim nastavnim predmetima ili granama znanosti.

Nakon 2. razreda nudimo za izborni predmet slijedeće mogućnosti:

 1. Učenici koji su odabrali strani jezik kao treći jezik: Španjolski jezik početni ili Njemački jezik početni ne mogu mijenjati svoj izbor.
 2. Ostali učenici mogu zadržati trenutni izborni predmet ili izabrati novi predmet.

Birati možete između slijedećih predmeta:

 1. Hrvatski jezik- integrirana pismenost
 2. Talijanski jezik – početni
 3. Talijanski jezik – prošireni
 4. Sociologija- prostor i održivi razvoj
 5. Suvremena povijest
 6. Kemija
 7. Biologija- Hortikultura
 8. Informatika
 9. TZK
 10. Turistička geografija
 11. Likovna umjetnost- likovna kritika
 12. Popularna glazba i mediji

Učenik može ostati na istom izbornom predmetu koji sluša ili izabrati neki novi s popisa i obavezno obavijestiti razrednika da li zadržava izborni predmet ili ga mijenja u neki novi.

 

Fakultativna nastava za opću gimnaziju 

Osluškujući interese učenika primijetili smo sve veće zanimanje za fakultativnu nastavu. Pokušali smo osmisliti sadržaje koji su vam zanimljivi i koji bi vam, nadamo se omogućili upotpuniti područje vaših interesa. Fakultativna nastava nije obavezna ali ako je izaberete, ulazi u raspored i dužni ste ju pohađati. 

Možete odabrati jedan predmet, no ako se on ne bi mogao realizirati ( jer se npr. nije javilo dovoljno učenika,) navedite koji bi bio drugi po rangu predmet vašeg interesa.

  Kao fakultativnu nastavu nakon 2. razreda nudimo slijedeće mogućnosti:

 1. Skupno muziciranje
 2. Financijska pismenost
 3. Likovna radionica-keramika

 

Fakultativna nastava za prirodoslovno-matematičku gimnaziju

Upisom u program prirodoslovno matematičke gimnazije odlučili ste se za jednu od mogućnosti što se tiče izbornog predmeta: proširenu matematiku i informatiku ili drugi strani jezik. Uvidjeli smo da postoji interes zadnjih godina što se od fakultativne nastave nudi u idućoj školskoj godini. Pokušali smo osmisliti sadržaje koji su vam zanimljivi i koji bi vam, nadamo se omogućili upotpuniti područje vaših interesa. Fakultativna nastava nije obavezna ali ako je izaberete, ulazi u raspored i dužni ste ju pohađati. 

Možete odabrati jedan predmet, no ako se on ne bi mogao realizirati ( jer se npr. nije javilo dovoljno učenika,) navedite koji bi bio drugi po rangu predmet vašeg interesa.

Kao fakultativnu nastavu nakon 2. razreda nudimo slijedeće mogućnosti:

 1. Njemački jezik (Prošireni Pasch program)
 2. Biologija –Hortikultura
 3. Financijska pismenost
 4. Statistika
 5. Likovna umjetnost
 6. Skupno muziciranje