3. razred

Izborna nastava za opću gimnaziju

Izborna je nastava dio nastavnog plana opće gimnazije i ostvaruje se od drugog razreda s dva sata nastave tjedno. Tijekom gimnazijske izobrazbe učenici mogu izabrati jedan, dva ili tri izborna predmeta. Izborni programi daju učenicima mogućnost da prodube i prošire znanje u pojedinim nastavnim predmetima ili granama znanosti.

Nakon 2. razreda nudimo za izborni predmet slijedeće mogućnosti:

 1. Hrvatski jezik – medijska pismenost
 2. Hrvatski jezik – jezične vrijednosti
 3. Strani jezici – proširenje 2. stranog jezika
 4. Kemija
 5. Hortikultura
 6. Informatika
 7. TZK

Budućem 3.F nudimo:

 1. Hortikultura
 2. Sociologija 

Učenik može ostati na istom izbornom predmetu koji je odabrao prošle šk. god. ili izabrati neki novi s popisa i obavezno obavijestiti razrednika da li zadržava izborni predmet ili ga mijenja u neki novi.

 

Fakultativna nastava za opću gimnaziju (budući 3.A, 3.B, 3.C, 3.D, 3.E i 3.F)

Osluškujući interese učenika primijetili smo sve veće zanimanje za fakultativnu nastavu. Pokušali smo osmisliti sadržaje koji su vam zanimljivi i koji bi vam, nadamo se omogućili upotpuniti područje vaših interesa. Fakultativna nastava nije obavezna ali ako je izaberete, ulazi u raspored i dužni ste ju pohađati. 

Možete odabrati jedan predmet, no ako se on ne bi mogao realizirati (jer se npr. nije javilo dovoljno učenika) navedite koji bi bio drugi po rangu predmet vašeg interesa.

  Kao fakultativnu nastavu nakon 2. razreda nudimo slijedeće mogućnosti:

 1. Skupno muziciranje
 2. Financijska pismenost 2
 3. Likovna radionica
 4. Škola i zajednica

 

Fakultativna nastava za prirodoslovno-matematičku gimnaziju

Upisom u program prirodoslovno matematičke gimnazije odlučili ste se za jednu od mogućnosti što se tiče izbornog predmeta: proširenu matematiku i informatiku ili drugi strani jezik. Uvidjeli smo da postoji interes zadnjih godina što se od fakultativne nastave nudi u idućoj školskoj godini. Pokušali smo osmisliti sadržaje koji su vam zanimljivi i koji bi vam, nadamo se omogućili upotpuniti područje vaših interesa. Fakultativna nastava nije obavezna ali ako je izaberete, ulazi u raspored i dužni ste ju pohađati. 

Možete odabrati jedan predmet, no ako se on ne bi mogao realizirati ( jer se npr. nije javilo dovoljno učenika,) navedite koji bi bio drugi po rangu predmet vašeg interesa.

Kao fakultativnu nastavu nakon 2. razreda nudimo slijedeće mogućnosti:

 1. Hortikultura
 2. Financijska pismenost 2
 3. Likovna radionica
 4. Skupno muziciranje