2. razred

Izborna nastava za opću gimnaziju

Izborna je nastava dio nastavnog plana opće gimnazije i ostvaruje se od drugog razreda s dva sata nastave tjedno. Tijekom gimnazijske izobrazbe učenici mogu izabrati jedan, dva ili tri izborna programa, što ovisi o broju sati koji je predviđen za ostvarivanje programa, a to znači da  izborni programi mogu biti jednogodišnji, dvogodišnji ili trogodišnji.

 Izborni programi daju učenicima mogućnost da prodube i prošire znanje u pojedinim nastavnim predmetima ili granama znanosti.

Nakon 1. razreda nudimo za izborni predmet slijedeće mogućnosti:

 1. Strani jezik: talijanski, španjolski, njemački, francuski, ruski.

Kod stranog jezika imate dvije situacije:

 • možete uzeti proširene sadržaje jezika kojeg već učite. Npr: učite engleski i njemački i uzmete proširene sadržaje iz njemačkog. Tada je predmet jednogodišnji i može se nastavljati idućih godina.

Španjolski jezik
Francuski jezik
Talijanski jezik

 • možete uzeti novi jezik, (treći). Npr učite engleski, njemački i još bi uzeli jedan od gore navedenih. Tada je taj predmet trogodišnji. Ako izaberete treći jezik, moći ćete u 3. ili 4. godini odabrati još neki predmet po želji (važno je da ima interesa da se može formirati grupa).

Španjolski jezik
Francuski jezik
Talijanski jezik

      2.  Hrvatski jezik–medijska pismenost
      3.  Hrvatski jezik– jezične vrijednosti
      4.  Suvremena povijest
      5.  Informatika
      6.  Matematika
      7.  Fizika
      8.  Kemija
      9.  Eksperimentalna biologija
     10. Turistička geografija
     11. Likovna umjetnost (likovna kritika)
     12. Sociologija – Religije svijeta
     13. Glazbena i plesna umjetnost
     14. TZK

Predmeti od 2. do 14. su jednogodišnji ali se mogu i nastavljati u 3. i 4.godini.

 

Fakultativna nastava za opću gimnaziju 

Osluškujući interese učenika primijetili smo sve veće zanimanje za fakultativnu nastavu. Pokušali smo osmisliti sadržaje koji su vam zanimljivi i koji bi vam, nadamo se omogućili upotpuniti područje vaših interesa. Fakultativna nastava nije obavezna ali ako je izaberete, ulazi u raspored i dužni ste ju pohađati. 

Možete odabrati jedan predmet, no ako se on ne bi mogao realizirati ( jer se npr. nije javilo dovoljno učenika,) navedite koji bi bio drugi po rangu predmet vašeg interesa.

  Kao fakultativnu nastavu nakon 1. razreda nudimo slijedeće mogućnosti:

 1. Skupno muziciranje
 2. Financijska pismenost
 3. Likovna radionica-keramika

 

Fakultativna nastava za prirodoslovno-matematičku gimnaziju

Upisom u program prirodoslovno matematičke gimnazije odlučili ste se za jednu od mogućnosti što se tiče izbornog predmeta: proširenu matematiku i informatiku ili drugi strani jezik. Uvidjeli smo da postoji interes zadnjih godina što se od fakultativne nastave nudi u idućoj školskoj godini. Pokušali smo osmisliti sadržaje koji su vam zanimljivi i koji bi vam, nadamo se omogućili upotpuniti područje vaših interesa. Fakultativna nastava nije obavezna ali ako je izaberete, ulazi u raspored i dužni ste ju pohađati. 

Možete odabrati jedan predmet, no ako se on ne bi mogao realizirati ( jer se npr. nije javilo dovoljno učenika,) navedite koji bi bio drugi po rangu predmet vašeg interesa.

Kao fakultativnu nastavu nakon 1. razreda nudimo slijedeće mogućnosti:

 1. Financijska pismenost
 2. Njemački jezik (za one koji su uzeli proširenu matematiku i informatiku)
 3. Eksperimentalna biologija
 4. Likovna umjetnost
 5. Glazbena i plesna umjetnost
 6. Skupno muziciranje