4. razred

Izborna nastava za opću gimnaziju

Izborna je nastava dio nastavnog plana opće gimnazije i ostvaruje se od drugog razreda s dva sata nastave tjedno. Tijekom gimnazijske izobrazbe učenici mogu izabrati jedan, dva ili tri izborna programa, što ovisi o broju sati koji je predviđen za ostvarivanje programa, a to znači da  izborni programi mogu biti jednogodišnji, dvogodišnji ili trogodišnji.

 Izborni programi daju učenicima mogućnost da prodube i prošire znanje u pojedinim nastavnim predmetima ili granama znanosti.

Nakon 3. razreda nudimo za izborni predmet slijedeće mogućnosti:

 1. Učenici koji su odabrali strani jezik kao treći jezik: Španjolski jezik početni ili Njemački jezik početni ne mogu mijenjati svoj izbor.
 2. Ostali učenici mogu zadržati trenutni izborni predmet ili izabrati novi predmet:
 1. Hrvatski jezik
 2. Hrvatski jezik – medijska pismenost
 3. Matematika 
 4. Fizika
 5. Kemija
 6. Biologija
 7. TZK
 8. Suvremena povijest

Učenik može ostati na istom izbornom predmetu koji sluša ili izabrati neki novi s popisa i obavezno obavijestiti razrednika da li zadržava izborni predmet ili ga mijenja u neki novi.

 

Fakultativna nastava za opću gimnaziju 

Osluškujući interese učenika primijetili smo sve veće zanimanje za fakultativnu nastavu. Pokušali smo osmisliti sadržaje koji su vam zanimljivi i koji bi vam, nadamo se omogućili upotpuniti područje vaših interesa. Fakultativna nastava nije obavezna ali ako je izaberete, ulazi u raspored i dužni ste ju pohađati. 

Možete odabrati jedan predmet, no ako se on ne bi mogao realizirati ( jer se npr. nije javilo dovoljno učenika,) navedite koji bi bio drugi po rangu predmet vašeg interesa.

  Kao fakultativnu nastavu nakon 3. razreda nudimo slijedeće mogućnosti:

 1. Skupno muziciranje
 2. Matematička logika

 

Fakultativna nastava za prirodoslovno-matematičku gimnaziju

Upisom u program prirodoslovno matematičke gimnazije odlučili ste se za jednu od mogućnosti što se tiče izbornog predmeta: proširenu matematiku i informatiku ili drugi strani jezik. Uvidjeli smo da postoji interes zadnjih godina što se od fakultativne nastave nudi u idućoj školskoj godini. Pokušali smo osmisliti sadržaje koji su vam zanimljivi i koji bi vam, nadamo se omogućili upotpuniti područje vaših interesa. Fakultativna nastava nije obavezna ali ako je izaberete, ulazi u raspored i dužni ste ju pohađati. 

Možete odabrati jedan predmet, no ako se on ne bi mogao realizirati ( jer se npr. nije javilo dovoljno učenika,) navedite koji bi bio drugi po rangu predmet vašeg interesa.

Kao fakultativnu nastavu nakon 3. razreda nudimo slijedeće mogućnosti:

 1. Skupno muziciranje
 2. Bioinformatika
 3. Kemija
 4. Likovna radionica – kreativna praksa
 5. Biologija
 6. Matematička logika