Savjeti za učenje na daljinu tijekom epidemije koronavirusa

Dragi učenici,

Kako se pred vama nalaze novi uvjeti za svladavanje gradiva, koji su znatno drugačije od učenja u razredu, nudimo vam nekoliko savjeta kako da to učenje bude što učinkovitije.

1. Redovito provjeravajte obavijesti na web stranici Škole i svoju elektroničku poštu. 
Sve važne obavijesti i smjernice za rad objavljivat ćemo na školskoj web stranici.

2. Planirajte svoje vrijeme
Učenici koji nemaju mnogo iskustva u samoreguliranom učenju, mogu učenje i izvršavanje zadataka odgađati za-zadnji-tren što može rezultirati nakupljanjem gradiva i zadataka i težim praćenjem gradiva koje slijedi. Izradite dnevni plan u kojem ćete, uz vrijeme provedeno na nastavi na daljinu, planirati ponavljanje i rješavanje domaćih zadaća. Kako i jedno i drugo obavljate u istom prostoru, može doći do iluzije da ste „kod kuće“ odradili dio posla.

3. Svoj rad shvatite ozbiljno
Jedna od zamki u koju možete upasti učeći na daljinu je da svom učenju ne poklanjate potrebnu pažnju. Ako umjesto predavanja imate PowerPoint prezentaciju, nemojte prolaziti kroz nju dok vam je uključen TV. Dobro je i odložiti telefon i mobitel – potrebna je samo jedna poruka da biste odložili pola sata napornog rada. Zadržite neka pravila kao da odlazite na nastavu, npr. svaki dan se odijenite, ne pratite nastavu u pidžami. Kroz odijevanje se razbuđujete i pripremate za nastavu te radite razliku između „spavaonice“ i „učionice“.

4. Komunicirajte
Mlade osobe trebaju komunicirati s vršnjacima, a u novonastalim okolnostima ta komunikacija je ograničena ili onemogućena. Pokušajte što više u komunikaciji na daljinu koristiti se glasom (nazovite nekoga, uspostavite video poziv…), a ne samo pisanim porukama.

5. Osigurajte dobro okruženje za učenje
Okruženje u kojem učite znatno može utjecati na vaš uspjeh u učenju i zapamćivanju gradiva.

  • Pronađite adekvatno mjesto. Pronađite mirno mjesto gdje ćete se moći usredotočiti na nastavu i učenje uz minimalno ometanje i pokušajte da je to uvijek isto mjesto. Birajte radni stol, podesite visinu stolice, tipkovnice i zaslona tako da vam bude udobno. Podlaktice i bedra trebaju biti u ravni i paralelni s podom. Izbjegavajte praćenje nastave na krevetu ili podu.
  • Budite usredotočeni. Kako radite na računalu, zatvorite sve paralelne „prozore“ i ne pokušavajte paralelno pratiti i druge sadržaje
  • Vodite računa da je osvjetljenje u prostoriji adekvatno. Osvjetljenje u sobi u kojoj pratite nastavu i učite trebalo bi biti barem jačine zaslona na računalu kako bi se izbjeglo naprezanje očiju.

6. Samomotivirajte se
Učenje na daljinu zahtijeva samostalnost, unutarnju motivaciju, odgovornost i određenu razinu zrelosti. Kako biste bili uspješni u takvom obliku učenja važno je da ste za to i motivirani. Napišite barem tri stvari zbog kojih učite taj predmet. Ne odgađajte početak učenja.

7. Pijte dovoljnu količinu vode i vodite računa o onome što jedete
Konzumiranje dovoljne količine vode (8 čaša dnevno) povećat će vašu koncentraciju i produktivnost kroz dan, a ujedno i pročišćuje mladenačku kožu i čini je mekšom.
Istraživanja su pokazala da učenici bolje uče ako se dobro hrane. S obzirom na ograničenja s kojima se u epidemiji koronavirusom susrećemo, ograničeno kretanje i smanjeni socijalni kontakti, briga o prehrani može biti važan izvor samopodrške. Zdrava prehrana povezana je s boljom memorijom i bržom obradom informacija. Hrana bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima održava osjećaj sitosti dulje vrijeme. Jedan jednostavan način na koji možete osigurati da dobivate dovoljno potrebnih hranjivih namirnica je da jedete namirnice „duginih boja“, u svojoj prehrani koristite više voća i povrća.

8. Budite fizički aktivni tijekom dana
Kako veliki dio vremena provodite u zatvorenom prostoru, važno je osigurati vrijeme za vježbanje ili pokret. Plešite na svoju omiljenu muziku! Vježbanje ne utječe samo na vaše tijelo. 30 minuta dnevno vježbanja može vas opustiti, smanjiti napetost i stres što može pomoći da se bolje usredotočite na učenje. Na Instagramu možete pronaći veliki broj sadržaja za vježbanje i virtualne plesne zabave.

9. Iskoristite svoju kreativnost
Kreativnost uključuje kritičko razmišljanje, planiranje i fokusiranje vaše pažnje. Kombinacija kreativnosti i nastavnog plana i programa pomaže da budete inovativni i potiče na učenje novih stvari. Napravite mentalnu mapu gradiva koje učite, izradite strip, vodite dijalog ili napravite igrokaz s lutkama koje će predstavljati osobe o kojima učite. Odaberite bilo koju kreativnu tehniku koja će vam pomoći da učenje učinite zanimljivim.

Ako imate potrebu posavjetovati se, možete se obratiti stručnoj službi Škole, školskoj pedagoginji ili psihologinji putem maila.

Pedagoginja: Psihologinja:
Jasminka Cigić, prof. Marija Roth, prof.
jasminka.cigic@skole.hr  marija.roth@skole.hr