Izvannastavne aktivnosti

Dramsko-recitatorska družina, voditeljica Andrea Kosović, prof.

Dramsko-recitatorska družina aktivno djeluje u sklopu Škole od 1991. godine, a okuplja učenike zainteresirane za ostvarivanje glumačkih potencijala. Tako su neki naši učenici i učenice, bivši članovi družine, nastavili razvijati svoj glumački, snimateljski ili redateljski put u profesionalnom smjeru. U družini se potiče razvoj kreativnosti i suradničkih odnosa kroz razne aktivnosti. Učenici osmišljavaju i uvježbavaju program školske priredbe, sudjeluju na okruglim stolovima, radnim izletima te izradi plakata. Važna aktivnost dramsko-recitatorske družine je i sudjelovanje na državnoj Smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNO

 

Pjevački zbor, voditeljica Alma Zubović, prof.

Pjevački zbor X. gimnazije „Ivan Supek“ djeluje od šk. god. 1999./2000. U zbor su uključeni učenici od prvog do četvrtog razreda opće i prirodoslovno-matematičke gimnazije. Svake školske godine zbor se obnavlja mladim glasovima iz novih naraštaja gimnazijalaca. Stari članovi zbora, sadašnji i bivši studenti na Sveučilištu u Zagrebu, rado se odazivaju za glasovnu i instrumentalnu pomoć zboru na probama i nastupima.

Repertoar zbora sastoji se od klasičnih zborskih skladba, prigodnih skladba za Božić i Uskrs, izbora zabavnih skladba te Himne školi. Sve skladbe izvode se dvoglasno ili troglasno uz pratnju glasovira, gitara ili rock-sastava. Pored nastupa na Glazbenom satu u Goethe institutu u Zagrebu, zbor redovito nastupa u školi u povodu Dana Ivana Supeka, božićnih blagdana u školi i na Trgu bana Jelačića te na maturalnim večerima.

 

Novinarska družina, voditeljica Ružica Filipović, prof. mentorica

Članovi novinarske družine uče osnove novinarstva aktivnim sudjelovanjem, istraživanjem i bilježenjem života škole, ali i događaja izvan nje. Svoje ideje, dojmove i razmišljanja učenici i nastavnici Škole još od 1993. godine objavljuju u školskom listu „Cener“. Učenici se imaju priliku okušati u raznim aktivnostima kao što su istraživački rad, pisanje tekstova, grafička obrada slika, montaža teksta i slike, dizajniranje časopisa te razrada koncepcije lista. Neki od članova novinarske družine prepoznali su svoj potencijal te ga nastavili razvijati kroz studije novinarstva, grafike ili političkih znanosti. Već nekoliko godina zaredom, školski list „Cener“ uvršten je među deset najboljih srednjoškolskih listova u Republici Hrvatskoj, a učenici su na državnoj Smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo osvajali priznanja i u kategoriji samostalnog novinarskog izraza.

 

Debatni klub, voditeljica Zlata Papo, prof.

Debatni klub X. gimnazije od 2002. godine okuplja učenike s ciljem poticanja međusobne komunikacije, argumentiranog iznošenja vlastitih mišljenja i stavova te uvažavanja drugačijih mišljenja. Učenici sami predlažu teme debate te kroz radionice i skupne susrete razvijaju strategije kritičkog mišljenja i javnog komuniciranja. Članovi debatnog kluba sudjeluju na srednjoškolskim debatnim turnirima i natjecanjima debatne lige, a dosad su svake godine sudjelovali i na Državnom natjecanju u debati s iznimno dobrim rezultatima. Naša škola domaćin je Županijskog natjecanja iz debate.

 

Čitateljska kultura, voditeljica Jelena Crnek, prof.

Čitateljska kultura od 2014. godine okuplja učenike X. gimnazije „Ivan Supek“ zainteresirane za čitanje, interpretaciju i vrednovanje kako recentnih književnih tekstova različitih zemalja i kultura tako i klasika svjetske književnosti. Cilj je unapređenje komunikacijskih vještina, vještina interpretiranja, analize i evaluacije. Učenici istražuju šira i univerzalna pitanja sugerirana kroz književna djela, razvijaju empatiju i bolje razumijevanje sebe i svijeta koji ih okružuje.

 

Školski kazališni klub, voditeljica Neli Mindoljević, prof.

Školski kazališni klub okuplja učenike s interesom za kazalište i kazališno-scenski život. U okviru programa, učenici se okupljaju i druže kroz redovito posjećivanje kazališnih predstava te smotri i festivala. Cilj Školskog kazališnog kluba jest osposobiti učenike za (samo)vrednovanje kroz razne aktivnosti kao što su praćenje portala za kulturu i pisanje kazališnih kritika.

 

Muzejska grupa, voditeljice Nikolina Talargić, prof. i Dajana Gaćina, prof.

Muzejska grupa X. gimnazije „Ivan Supek“ okuplja učenike zainteresirane za bolje upoznavanje svjetske i hrvatske kulturne baštine. U sklopu aktivnosti Grupe, učenici posjećuju muzeje, a organizirana je i terenska nastava u vidu Otoka muzeja u Berlinu te posjete muzejima grada Beča, Praga, Londona i Pariza.

 

Galerijska grupa, voditelji Petra Mihanović, prof. i Marijan Sutlović, prof.

Galerijska grupa djeluje s ciljem proširenja znanja učenika usvojenih u sklopu nastave iz prirodoslovlja. Učenike se potiče na posjete muzejima i galerijama Grada Zagreba, upoznavanje moderne znanstvene sredine te sudjelovanje u izradi vlastitih projekata.

 

Likovna grupa, voditelj Marijan Sutlović, prof.

Likovna grupa X. gimnazije „Ivan Supek“ okuplja učenike s interesom prema vizualnoj umjetnosti i komunikaciji. Učenici sudjeluju u osmišljavanju i uređenju prostora škole, izradi plakata te organizaciji izložbi unutar škole. Aktivnosti kreativnih likovnih radionica usmjerene su i k pripremi učenika za natjecanje iz likovne umjetnosti.

 

Permakultura, voditeljica Tajana Matasović, prof.

Grupa permakulturista okuplja učenike zainteresirane za kvalitetu života, samoodrživost i preuzimanje odgovornosti za svoj život. Učenici kroz predavanja i korištenje interneta, praktičnu i terensku nastavu uče o tehnikama izrade prirodne kozmetike, kućnog kompostera te uzgoju biljaka na terasama. Cilj je osvijestiti učenike o gorućim problemima sadašnjice i o tranziciji društva, naučiti ih kako da sami uzgajaju hranu, čuvaju energiju i paze na prirodu. Učenici uče kako se brzo prilagoditi situaciji i pronaći najbolje i najbrže rješenje za obnovu života u slučaju prirodnih katastrofa te kako da osiguraju temelj kvalitetnog, lijepog i održivog života budućim generacijama.

 

Strateško planiranje, voditelj Josip Kličinović, prof.

Učenici kroz igranje složenih društvenih igara (Village, Hanabi, Puerto Rico, Five tribes, Dead of Winter, Game of Thrones, Pax Porfiriana…) razvijaju vještine proceduralnog razmišljanja i strateškog planiranja.

 

Školsko sportsko društvo „Cener“, voditelji Marko Jurčević, prof., Vanesa Jurić, prof.

Školsko sportsko društvo „Cener“ osnovano je 1996. godine. Od tada svake se godine učenici sportaši natječu u atletici, badmintonu, stolnom tenisu, skijanju, košarci, odbojci, rukometu, futsalu, plivanju, krosu, plesu i vaterpolu na Prvenstvu grada Zagreba. Društvo je namijenjeno darovitim učenicima koji svoje potencijale osim na nastavi, mogu pokazati i na natjecanjima. Treninzi se održavaju jednom tjedno. Naše društvo jako je uspješno i svake godine ostvaruje jako dobre rezultate na razini zagrebačkog, ali i hrvatskog srednjoškolskog sporta. Više o društvu možete pogledati na Facebook stranici ŠSD CENER.

https://www.facebook.com/groups/506273159549069/

 

Planinarenje i pješačenje, voditelji Vanesa Jurić, prof., Željko Žukina, prof., Marko Juričević, prof., Vlado Bršanić, prof., Danijel Dukić, prof.

U sklopu promicanja zdravog načina života, aktivnog i smislenog korištenja slobodnog vremena te razvoja pozitivnog socijalnog okruženja u školi, učenicima se pruža mogućnost planinarenja na Sljeme ili bicikliranja, rolanja i trčanja na Jarunu. Aktivnosti su organirane subotama u trajanju od 6 školskih sati.

http://www.medvednica.info/2010/10/planinarska-staza-18.html

https://hr.wikipedia.org/wiki/Jarun

 

Skijanje i ostale aktivnosti na snijegu, voditelj Marko Juričević, prof.

Učenicima Škole nudi se mogućnost sudjelovanja u različitim skijaškim aktivnostima (alpsko skijanje i bordanje) i ostalim zimskim aktivnostima s ciljem poticanja razvoja motoričkih sposobnosti, promicanja zdravog načina života te razvoja pozitivnog socijalnog okruženja. Aktivnost se provodi u siječnju, a učenicima se nudi mogućnost polaska škole skijanja te sudjelovanja u različitim skijaškim natjecanjima.

 

Volonterski klub, voditeljice Smiljana Kranjčec, prof. i Marija Roth, prof.

Volonterski klub X. gimnazije „Ivan Supek“ okuplja učenike s ciljem poticanja i širenja vrijednosti humanog i volonterskog rada. Učenici imaju priliku sami osmišljavati i provoditi različite volonterske aktivnosti čime razvijaju svoje interese, sposobnosti i vrijednosti. Postignuća u volonterskim akcijama učenici prezentiraju na svečanosti u okviru Dana Ivana Supeka.

Neke od akcija u kojima su sudjelovali učenici i nastavnici naše gimnazije: volontiranje u Dječjem domu A. G. Matoša i Dječjem domu u Nazorovoj – pomoć u učenju, kreativne, sportske i glazbene radionice; volontiranje u Dječjem domu Laduč – pomoć u učenju i druženje sa štićenicima doma; volontiranje u domovima za starije i nemoćne osobe Centar i Pešćenica; volontiranje u Udruzi Kap dobrote; suradnja s Caritasom; redovita pomoć u pučkoj kuhinji sestara Majke Terezije u Jagićevoj ulici; ekološke akcije vezane uz održivi razvoj i očuvanje okoliša – suradnja s volonterima u prihvatilištu za medvjede u Kuterevu, čišćenje u Parku prirode Medvednica; suradnja s Crvenim križem; prikupljanje pomoći za djecu iz Afrike u obliku godišnjih školarina; organiziranje sajma za štićenike Udruge Krijesnica; uređenje prostora škole – Dnevni boravak, Volonterski kutak…

 

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi, voditeljica Marija Roth, prof.

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi okuplja učenike i nastavnike da primjerom dobre prakse potiču i druge u široj zajednici na humanitarno djelovanje. Svake godine organizirano je dobrovoljno davanje krvi u prostorima X. gimnazije „Ivan Supek“. Svaki učenik je informiran o postupku i uvjetima darivanja krvi te na svečanoj podjeli uz knjižicu darivatelja uručuje mu se i zahvalnica povodom prvog darivanja krvi.

 

Grupa Prve pomoći, voditeljica Vesna Hercigonja, prof.

Grupa prve pomoći X. gimnazije „Ivan Supek“ ima cilj stvaranja mreže učenika osposobljenih za pružanje prve pomoći. Grupa se nalazi jednom tjedno te uvježbava elemente iz pružanja prve pomoći, a jednom godišnje organizira se odlazak na edukaciju u Novi Vinodolski. Članovi Grupe sudjeluju i na natjecanjima iz prve pomoći.

 

Tekst: Marija Roth, prof.