Smilje je najprije trebalo nabrati na ekološki čistim područjima u svibnju. To je učinila prof. Tajana Ana Marija Sertić u Starigradu Paklenica, na granici obronaka NP Paklenica. Smilje se bere i skuplja u platnenu vreću, te se suši u hladu, na blagom povjetarcu. Zatim se macerira u velikim staklenim ćupovima s djevičanskim maslinovim uljem. Maceracija je minimalno 6 tjedana. Zatim se smilje cijedi kroz pamučnu gazu i prebacuje u drugu staklenu posudu. Nabavljen je pčelinji vosak iz Tikveša, te eterično ulje smilja.
Razred 2. B se radosno odazvao i izrađivao balzam od smilja. Svi učenici su sudjelovali, jedna grupa učenika je tražila na internetu sve blagodati i koristi smilja, druga grupa je radila plakat za balzam od smilja, treća grupa je kuhala balzam, a učenici Luka Baković i Frane Radmilović su napravili kratak film cijelog postupka. Na Božićnom sajmu učenice Marta Čulina i Lucija Mikulić su prodavale proizvode na štandu zadruge Desetka te odgovarale na upite o nastanku balzama.