DogađanjaObavijesti

Debatna radionica Ad Antiquitatem – Arheološki muzej Zagreb

U ponedjeljak 16. svibnja 2022. učenici trećih razreda izborne nastave sociologije i suvremene povijesti bili su na debatnoj radionici Ad Antiquitatem u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Učenicima je prvo kustos Antičkog odjela, Ozren Domiter, predstavio specifičnosti robovlasničkog sustava u Rimskom Carstvu, a nakon toga je vanjska suradnica Muzeja i voditeljica projekta, Eva Marija Jurešić, ukazala na moderne oblike ropstva i različita tumačenja slobode i neslobode u suvremenom društvu.

Teza debate je bila “Ljudi su danas slobodniji nego u antici.” Učenici su nasumično podijeljeni u afirmacijsku i negacijsku skupinu, a dva učenika dobila su ulogu sudaca. Nakon pripreme argumentacije u skupinama, održana je debata kroz dva govora svake skupine i treći koji je sadržavao obranu vlastite strane te protuargumentaciju. Suci su, nakon odslušanih govora, donijeli nepristranu odluku.

Učenici su bili zainteresirani i aktivni i dobro su se zabavili, a vjerujemo, i nešto naučili. Ovo je bila dobra vježba za razvijanje argumentiranog govora, kritičkog analiziranja različitih izvora znanja te timskog rada. Preporučujemo svima!