Preminuo profesor Ivan Zoretić

Ivan Zoretić, prof.
8.5.1958. – 20.2.2022.

Dragi nastavnici, djelatnici, učenici i prijatelji,

s tugom u srcu javljamo vam da nas je dana 21.02.2022. godine iznenada napustio naš dragi profesor Ivan Zoretić.

 

Ivan Zoretić, pjesnik, pripovjedač, romanopisac te profesor filozofije, rođen je 8. svibnja 1958. u Tounju. Srednju školu je završio u Karlovcu, potom upisuje studij filozofije i sociologije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je pri Katedri indijske filozofije na temu: »Rana buddhistička etika». 

Za vrijeme studija predvodi Zbor studenata protiv reforme školstva 1981.g. i ulazi u milicijsku pismohranu. Potpisuje peticije protiv suđenja istaknutim hrvatskim i inim političkim disidentima. Zalaže se za višestranačje, demokraciju i hrvatsku emancipaciju.

Na odsluženju vojnoga roka u Derventi je uhićen, a na Vojnome sudu u Sarajevu, radi verbalnoga delikta, osuđen na podrug godine robije. Kaznu je izdržao u Staroj Gradiški. Kao politički nepodoban, ne može dobiti stalan posao. Radi na zagrebačkim srednjim školama, na Radiju 101 u emisiji Intervencija itd.

Dolaskom slobode 1991. dobiva stalnu profesuru na X. gimnaziji u Zagrebu, gdje predaje filozofiju, logiku i sociologiju.

Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga filozofskoga društva, Hrvatskoga društva političkih zatvorenika i Matice hrvatske.

Objavljuje pjesme i prozu na III. programu Hrvatskoga radija u emisijama Hrvatska proza i Poezija naglas, u Republici, Hrvatskome slovu, Zatvoreniku itd.

Nastupao je govoreći svoje i druge pjesme na Jutrima poezije, Filozofskome fakultetu, II. Programu Hrvatskoga radija, u Tvornici, na Bookfestu, HTV-u, književnoj večeri u Kazališnoj kavani itd.

Napisao je sljedeće knjige:

Dnevnik čuvara stanova, roman

– Šarene ptice,  zbirka pjesama

– Kristalni grad,  poetski roman.

– Kardinal i hašomani, zbirka pripovijedaka s CD-om.

Predstavljanja objavljenih knjiga održana su u KIC-u, KD Vatroslav Lisinski i KC Centra Kaptol u obliku multimedijskih događaja sa sudjelovanjem urednika, kritičara, izdavača, glumaca, glazbenika, slikara i umjetničkih plesačica.

Brojne kritike i prikazi Zoretićevih djela objavljivani su na svim programima Hrvatske televizije (Knjigom u glavu, Kult) i Hrvatskoga radija (Bibliovizor, Kulturna panorama), OTV-u (Dom kulture), Radiju 101, Obiteljskome radiju, Hrvatskome katoličkom radiju, Radio studentu, Radio Karlovcu, u Vjesniku, Večernjem listu, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Vijencu, Hrvatskome slovu, Hrvatskome obzoru, Školskim novinama i drugdje.

 

Tvoji kolege i prijatelji, te tvoji učenici nositi će te u svojim srcima.

Zbogom dragi profesore.

Počivao u miru!

Posljednji ispraćaj održat će se u ponedjeljak 28. veljače 2022. godine u 13:00 sati na zagrebačkom Krematoriju (mala dvorana).